Eugen Rosenstock-Huessy

Respondeo

De Vereniging Respondeo staat open voor iedereen die zich wil verdiepen in het werk van Eugen Rosenstock-Huessy. Op deze website vindt u informatie over de vereniging en over Rosenstock-Huessy en zijn werk. Heeft u vragen, stuur een mail aan vereniging.respondeo@gmail.com.

 

Home

Over de vereniging

Over Rosenstock-Huessy

Boeken

Tijdschrift INTERIM

Agenda

Contact

Aanbod

Links

Als Hitler valt, Helmuth James von Moltke en de Kreisauer Kreis.


In deze tijd van grote spanningen, mensen die elkaar niet verstaan, verkeerd uitvallende dadendrang, is dit een hoogst actueel onderwerp. Onze hele maatschappij is in verzet. Alles moet anders, maar hoe? We praten niet met elkaar. We vechten elkaar de tent uit, soms letterlijk. Ook binnen het Duitse verzet waren er tegenstellingen, van links tot rechts, van radicaal tot gematigd. Toch werkte een groot deel van het Duitse verzet samen, in de befaamde Kreisauer Kreis. Hoe kregen ze dat voor elkaar in het totaal verscheurde Duitsland? Het antwoord wordt gegeven in dit boekje van Marlouk Alders. De meeste leden van de Kreisauer Kreis hadden al jaren eerder als vrijwilliger met elkaar samengewerkt, socialisten met conservatieven, christenen met atheïsten, mensen van adel met boeren, arbeiders en studenten. Samenwerken is het antwoord, zo heeft Marlouk Alders zelf ervaren. Door samen te werken leer je samen te praten, zo bewijst het spannende verhaal van de Kreisauer Kreis. Daar ligt de weg naar een nieuwe toekomst voor ons allemaal.
Het boekje is te bestellen uit onze voorraad (zie lager op deze pagina).
voorkant boek marlouk alders

Als God stukloopt – de maatschappij als erfgenaam van de kerk.

voorkant boek bas leenman Nagelaten teksten van Bas Leenman († 2006), leerling van K.H. Miskotte en Eugen Rosenstock-Huessy. Het boek is aangevuld met beschouwingen van Otto Kroesen, Wilmy Verhage en Rinse Reeling Brouwer.

De uitgever is Skandalon in Vught. De vereniging Respondeo heeft de uitgave financieel mogelijk gemaakt.

De inleiding die Otto Kroesen bij de presentatie van dit boek heeft gegeven is uitstekend betoog waarom het nu gelezen moet worden. De tekst van deze toespraak kunt u hier downloaden Deze presentatie heeft plaatsgevonden op 5 maart 2016.

Volg deze link voor de webshop van Skandalon.

Nieuwe vertaling: 'De taal van de ziel'

'De taal van de ziel' is de nieuwe Nederlandse titel van de vertaling van 'Angewandte Seelenkunde'. In deze befaamde tekst, die voortkomt uit de discussie met Franz Rosenzweig, doet Rosenstock-Huessy voor het eerst zijn grammaticale methode uit de doeken.

De vertaling is van Henk van Olst, Hans van der Heiden en Otto Kroesen. De uitgever is Skandalon in Vught. De vereniging Respondeo heeft de uitgave financieel mogelijk gemaakt.
Volg deze link voor meer informatie.
Omslag boek Taal van de ziel

Boeken leverbaar uit onze voorraad

Onderstaande boeken zijn te bestellen bij de vereniging Respondeo (prijzen in euro's) door overmaking met vermelding van titel(s), of door gebruik te maken van het contactformulier (in keuzebalk)

prijslijst nieuwe boeken

Verder is in Nederland van Eugen Rosenstock-Huessy beschikbaar:

De grote revoluties, autobiografie van de westerse mens

Dat onze westerse beschaving uit de revoluties van de afgelopen duizend jaar, is voortgekomen is het verassende vertrekpunt van De grote revoluties. Wie de ziel van Europa wil leren kennen moet deze Autobiografie van de westerse mens lezen. Het is een leesbaar, op vertellende manier geschreven boek dat grote verbanden zichtbaar maakt. Zowel de Nederlandse als de Engelse en Duitse editie worden al jarenlang herdrukt.
Oorspronkelijke titel: "Out of Revolution - autobiography of western man", vertaling Feico Houweling. Uitgeverij: Skandalon.Eerste druk: oktober 2004; Tweede druk: juli 2007 - isbn 978-90-765-6436-4; 774 blz. Prijs: € 39,50

Het wonder van de taal

Vertaling van "The Origin of Speech", vertaling Rudolf Kooijman.
isbn 90-76564-05-1, 128 pagina's €19,50, Uitgeverij: Skandalon


Engelstalige uitgaven van Rosenstock-Huessy en eraan gerelateerde uitgaven zijn ondergebracht bij Wipf&Stock. Zij hebben dit van Argobooks overgenomen.

http://wipfandstock.com/catalog/series/view/id/144/

Zie voor een uitgebreide lijst van secundaire werken m.b.t. Rosenstock-Huessy de website van de Eugen Rosenstock-Huessy Society of North America:

www.erhsociety.org/publications/